DEĞİŞ – TOKUŞ ATÖLYESİ HAYATA GEÇİYOR…

Nesrin teyzenin çığırtmasını herkes tatsın diye, Hatice halanın erenler çorbası her evde pişsin diye, Nilgün ablanın surasını, saraylısını, peynir paçasını ve ebe çöreğini bilmeyen kalmasın diye!

Ekonomik özgürlüğünü kazanıp kendi işinin başında olmak isteyen, evinde güzel yemek yapıp değerlendirme olanağı bulamayan kadınlara destek oluyoruz.

Köyde yaşayan kadınların üretimleri değerlensin, Anadolu’nun binlerce yıllık yemekleri bilinsin, tanınsın, köy ocaklarında yemek pişsin, ev emeği değerlensin diye Güzel İşler Derneği’nin İzmir Bergama’da düzenleyeceği Değiş-Tokuş Mutfak atölyelerinde, Bergamalı kadınlar ile profesyonel aşçılar bir araya gelecek.

Atölyelerde paylaşılan bilgi akışı ve deneyimler sonucunda ortaya çıkan muazzam yemekler bir kitap haline getirilerek, kültür mirası olarak tüm dünyaya armağan edilecek. Böylelikle Bergamalı kadınların iş gücüne katılmasına destek sağlanacak.

Peki sen nasıl destek sağlayabilirsin?
Bergama’da kurulacak olan Değiş-Tokuş atölyesine katkı sağlayıp, Bergamalı kadınlara destek olmak için;

Bu satıra yani, FONZİP üzerine tıklayıp sistem üzerinden destek olabilirsin.

FONZİP Sivil Toplum Kuruluşları için tasarlanmış, Türkiye’deki en güvenli çevrimiçi mali destek uygulamasıdır.

DEĞİŞ – TOKUŞ Mutfak Atölyesi

Köylerde üreten kadınlar için Değiş-Tokuş / Mutfak Atölyeleri Bergama’da Güzel İşler Derneği’nce (GİD) kuruluyor.

Bergamalı kadınlar yerel yemek bilgi, beceri ve tecrübelerini atölye moderatörleri eşliğinde paylaşıyorlar. Proje, Bergama kentinin farklı yemek kültürleri esas alınarak belirlenmiş köylerinde Mart 2018- Nisan 2018 tarihleri arasında Değiş – Tokuş Mutfak Atölyeleri ile uygulanacak. Her atölyeye Bergama dışından bir aşçı da katılacak, böylelike farklılıklardan oluşan bilgiler ve tecrübeler karşılıklı değiştirilecek. Bergamalı kadınların atölyelerde yaptığı yerel yemeklerin tarif ve tarihini anlatan bir kitap, basılı olarak çıkacak ve yapılan atölye çalışmaları bölümler halinde Youtube’de yayınlanacak.

DEĞİŞ – TOKUŞ / MUTFAK ATÖLYESİ HEDEFLERİ NELERDİR?

Kadınların iş gücünü desteklemek ve özgüven yetilerini arttırmak.

Bergama ve diğer kentlerden gelecek kadınların deneyimlerini, ortak paydada birleştirip, paylaşmak.

Bergama’daki kadınların bugüne kadar kendi çevresi için ürettiği yemekleri, yayın kanalları ile gelir modeline çevirip onlara ekonomik katma değer sağlamak

Bergama’nın yöresel bilinirliğini yerelin gözü ile kentliye, kentli gözü ile yerele aktarmak.

Yan yana yeni yollar dileğiyle…